Potweb wint Greenovation Award

Feestelijk nieuws! Op 7 november hebben wij -samen met Optiflor, Levoplant en Solvent Engineering- de Greenovation Award gewonnen voor de potweb! Deze award wordt jaarlijks uitgereikt door Royal FloraHolland aan de meest duurzame innovatie in de sierteelt.

Wat is de potweb?
De innovatie waarmee wij als samenwerkende partijen hebben gewonnen is de ‘potweb’. Een baanbrekende oplossing in de orchideeënteelt, waarmee wij op milieuvriendelijke wijze de potworm kunnen bestrijden. De potworm is een welbekend probleem in de orchideeënteelt. De Lyprauta-mug legt haar eitjes in onze potten. De larven die vervolgens uitkomen vreten aan de wortels, wat leidt tot een minder houdbare plant.

Hoe de potweb werkt? Met een speciaal door Solvent ontwikkelde machine wordt elke plant voorzien van een gaasje. Hierdoor kunnen de larven zich niet in de pot nestelen en geen schade aanrichten. Een ecologisch verantwoorde oplossing! En extra voordeel is dat de bark tijdens het transport en bewateren niet uit de pot valt.

De kracht van samenwerking
Succes komt niet zomaar uit de lucht vallen. Aan deze vinding ging een intensief innovatieproject vooraf. Door de krachten te bundelen hebben we een probleem kunnen oplossen waar heel de Phalaenopsis sector mee kampt. Wij danken dan ook machinebouwer Solvent, collegatelers Levoplant en Opti-flor en projectleider Inno-Agro voor deze jarenlange samenwerking. Ten slotte dank aan het innovatiefonds Rabobank en Provincie Zuid Holland die respectievelijk het Proof of Principle en de R&D-fase hebben gesubsidieerd.